Deposition – Lagar & Regler

Kontakta oss

Deposition är ett viktigt men ofta missförstått begrepp i hyressammanhang. Den fungerar som en säkerhet för hyresvärden, men vad exakt innebär det och hur regleras det av lagen? I den här artikeln utforskar vi vad lagen säger om deposition i Sverige och hur det påverkar både hyresvärdar och hyresgäster.

Vad säger lagen om deposition?

I svensk rätt finns inga specifika lagar som enbart behandlar depositioner. Istället styrs de av allmänna principer i avtalsrätten och andra relaterade lagar. Det är viktigt att förstå att även om det inte finns som en separat lag för depositioner så påverkar lagstiftningen kring hyresförhållanden och avtal depositionernas hantering.

Deposition som säkerhet vid hyra

Depositionen vid hyra kan anta två huvudformer: pant och försträckning. Pant innebär att depositionen hålls separat och inte får användas fritt av hyresvärden. Försträckning å andra sidan, innebär att depositionen ses som ett lån från hyresgästen till hyresvärden, vilket ger hyresvärden mer flexibilitet att använda dessa medel. Dock är depositionen i försträckningsfall inte skyddad om hyresvärden går i konkurs.

Läs även: Deposition – Vad är det.

Deposition kontra förskottshyra

Det är viktigt att skilja på deposition och förskottshyra. Juridiskt sett är deposition en säkerhet vid sidan av hyran, medan förskottshyra är en förbetalning av hyran. Denna skillnad är avgörande och kan ha olika juridiska konsekvenser.

Jag får inte tillbaka min deposition – Vad gör jag?

Hyresvärden får inte neka återbetalning utan grund och endast hålla tillbaka depositionen om hyresgästen orsakat kostnader genom skador på fastigheten eller inte betalat hyran. Om hyresgästen har tagit hand om fastigheten så finns det inga grunder att neka återbetalning av deposition. Uppstår trots allt en tvist så rekommenderas det att man kontaktar en jurist eller ansöker om betalningsföreläggande hos Kronofogden.

Särskilda regler och begränsningar för deposition

Vid bostadshyra finns det specifika begränsningar för hur stor en deposition får vara. En allmän regel för bostadshyra är att den inte bör överskrida en månadshyra, för lokaler och företagskontor kan depositionen vara på flera månadshyror. Det finns även regler för när och hur depositionen ska återbetalas, och det är viktigt att både hyresvärden och hyresgästen är medvetna om dessa.

Djupdykning i Lagstiftningen

För att förstå depositioner fullt ut är det viktigt att känna till relevanta lagar, såsom Jordabalkens 12e kapitel och hyresgästens vårdplikt enligt 24§. Dessa lagar och regler ger en ram för hur depositioner ska hanteras och skyddar båda parters rättigheter.

Vad skyddar hyresvärden?

Enligt avsnitt 24 är det hyresgästens ansvar att under hyresperioden noggrant sköta och underhålla bostaden samt dess tillhörigheter. Vidare är det hyresgästens skyldighet att stå för kostnaderna för eventuella skador som uppstått i bostaden på grund av vårdslöshet eller försummelse från hyresgästens eller någon i dennes hushålls sida. Detta innebär också att hyresgästen bör se till att bostaden förblir ren och välskött.

Vad skyddar hyresgästen?

Skyddet för rätten att bo kvar, även känt som besittningsskydd enligt kap 12, avsnitt 46. garanterar att du som hyresgäst inte kan sägas upp utan giltig anledning. Syftet är att ge hyresgästen en trygghet i sitt boende. Detta skydd träder i kraft från den första dagen hyresgästen börjar hyra. Det finns dock situationer där hyresvärden har rätt att upphäva detta skydd, exempelvis om hyresgästen inte betalar hyra i tid, inte sköter bostaden väl eller på annat sätt överträder villkoren i hyresavtalet.

Tips och rekommendationer

För hyresgäster är det viktigt att noggrant granska hyresavtalet och säkerställa att det finns klara villkor för hur depositionen ska hanteras. Det är också viktigt att ha dokumentation, såsom kvitton och besiktningsprotokoll, för att kunna bevisa lägenhetens skick vid inflyttning och utflyttning.

Slipp depositionen med Hyresgaranti!
Att förstå depositioner och dess lagar är essentiellt för att undvika problem och missförstånd i hyresförhållanden. På Hyresgaranti.se erbjuder vi alternativ till traditionella depositioner genom vår hyresgarantiförsäkring, vilket kan spara både tid och pengar för våra kunder.

Om Hyresgaranti.se

Vi på Hyresgaranti.se är experter på att erbjuda smidiga och säkra hyresgarantilösningar. Vårt mål är att underlätta hyresprocessen för både hyresvärdar och hyresgäster. Kontakta oss för att lära dig mer om hur vi kan hjälpa till att ersätta traditionella depositioner med vår effektiva försäkringslösning.

Räkna ut er premie med en Hyresgarantiförsäkring

Utställd säkerhet

Anders Lindqvist

Expert inom hyresgarantiförsäkringar och företagsfinansiering

Anders Lindqvist, jurist från Umeå universitet, har över 10 års erfarenhet av hyresgarantiförsäkringar och företagsfinansiering. Han förenklar juridiska och finansiella frågor för företag hos Hyresgaranti.

Alla artiklar